Wiązka przewodów przy wtryskiwaczu TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • macpunto
    Classic
    • 2014
    • 5

Co tak ucichło? Małżonka zastopowała mody :diabelski_usmiech :?:
  • piotr-pacek
    Classic
    • 2012
    • 38

Witam
    Chciałem się zapytać jaką funkcję pełni urządzenie wyglądające jak plastikowy biały pierścień, znajdujące się na wtryskiwaczu (patrząc od przodu samochodu jest to drugi od prawej wtryskiwacz).
    Pytam ponieważ przyglądając się ostatnio silnikowi zauważyłem, że z tego urządzenia wychodzi dwużyłową wiązką przewodów do wtyczki którą jest podłączone w gniazdo, a przy tym gnieździe są trzy przewody (niebieski, szary i czarny) z czego ten jeden czarny jest ucięty i zaizolowany izolacją niefabrycznie, tylko przez jakiegoś domorosłego mechanika.
    Czy ten czarny przewód jest do czegoś potrzebny? W jakim celu mógł go ktoś uciąć?
    i wreszcie: Dlaczego do gniazda dochodzi trzy przewody a wykorzystane jest tylko dwa, które idą dalej do tego pierścienia znajdującego się na tym wtryskiwaczu.
    Samochód to Octavia Jedynka TDI kod silnika AHF na pompie, 110koni 1999r deska rozdzielcza poliftingowa, a buda jeszcze nie.

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3773
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jest to wtryskiwacz sterujący z czujnikiem wzniosu igły rozpylacza.
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• pucek1993
        Drive
        • 2012
        • 50

Ja mam co prawda silnik ALH, ale u mnie i w wiązce elektrycznej jak i przy samym wtryskiwaczu są dwa przewody. (kolorów nie pamiętam).

Bardzo możliwe jest, że ktoś u Ciebie w samochodzie wymieniał wiązki elektryczne silnika i wziął od innego modelu/rocznika/wersji.

Jeśli silnik pracuje jak należy to nie martwiłbym się tym.
        Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
        Liquidy(różne smaki i stężenia) 10ml - 10zł
        * Przy zamówieniu powyżej 50ml grzałka gratis bądź 8zł za 10ml.

Więcej informacji na priv.

Komentarz

• piotr-pacek
          Classic
          • 2012
          • 38

Czyli tym trzecim (czarnym) uciętym przewodem mogę sienie martwić że coś jest źle podpięte z powodu ucięcia go przez kogoś tam kiedyś?

Komentarz

• pucek1993
            Drive
            • 2012
            • 50

Nie w ogóle bym się tym nie martwił. Czarny przewód w instalacjach samochodowych najczęściej jest przewodem masowym. Może ktoś kiedyś zmieniał tą instalację z innego modelu samochodu, który miał inne rozwiązanie podpięcia wtrysku.

Jeśli silnik pracuje normalnie a komputer nie wyrzuca błędów to znaczy, że wszystko jest w porządku i nie ruszałbym tego.
            Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
            Liquidy(różne smaki i stężenia) 10ml - 10zł
            * Przy zamówieniu powyżej 50ml grzałka gratis bądź 8zł za 10ml.

Więcej informacji na priv.

Komentarz

Pracuję...